Bewustwordingsprogramma 'Vaar je eigen en schonere koers'

Bewustwordingsprogramma 'Vaar je eigen en schonere koers' - iKapitein Boats & Bites

De eerste editie van ons interactief bewustwordingsproject genaamd: 'Vaar je eigen en schonere koers' zit erop!

Met dank aan Citylab010 en de provincie Zuid Holland hebben wij het perspectief van ruim 80 basisschool leerlingen uit de wijk Delfshaven mogen vergroten op het gebied van sociaal ondernemerschap, duurzaamheid, waterrecreatie en 21 eeuwse vaardigheden.

De aanleiding van dit project is de gedachte dat verandering en bewustwording op een zo vroeg mogelijke leeftijd het meeste impact heeft. Oprichter Wesley dos Santos: 'De missie van iKapitein is niet alleen om de binnenwateren levendiger te maken, maar ook schoner. Het nuttige met het aangename combineren is waar wij voor staan.'

vaar je eigen en schonere koers

Op de eerste dag hebben wij het met de leerlingen over de 3 essentiële vaardigheden voor nu en in de toekomst en dat zijn; tinkeren, hosselen en circulair denken. Ook krijgen zij een presentatie opdracht mee om op de laatste dag in kleine groepen hun eigen visie en verbeeldingen te presenteren over hoe wij en zij in Delfshaven kunnen voorkomen dat er vuil in het water terecht komt.

Dag twee staat in het teken van de Plastic Soup. Wat is het eigenlijk? Wat zijn de gevolgen? Maar vooral laten wij er samen meteen iets aan gaan doen! De leerlingen krijgen grijpers mee, veiligheidsvesten aan en we gaan plastic hunten op de boot! Op dat moment zien zij met eigen ogen hoe groot het probleem is, wat voor soorten plastic er zijn, hoe het in het water terecht komt, maar vooral hoe leuk het eigenlijk is om het vuil op te ruimen.

vuilvissen ikapitein

De derde en laatste dag staat volledig in het teken van de presentaties en viering van het einde van het programma. In groepjes gaan de leerlingen hun bevindingen en innovatieve ideeën presenteren, maar wat de leerlingen dan nog niet weten is dat we dan nog twee super toffe verrassingen voor ze hebben.

Na het Trash Hunten wordt het aantal verzameld vuil gewogen en laten wij een iKapitein Trofee maken van gerecycled plastic bij Royal 3D en Rotterdams stadshout afkomstig uit de circulaire bouwmarkt Buurman en Buurman. Om het af te maken laten wij het hout grafveren door Rauw Store met het aantal kilo vuil dat zij hebben verzameld en bijgedragen aan een schonere wereld.

trash hunt trofee ikapitein

Om het programma nóg memorabeler af te sluiten hebben wij artiest en inspirator Emms van Broederliefde bereidt gevonden om op de laatste dag niet alleen op te treden, maar ook motiverende woorden mee te geven aan de leerlingen. Prachtig. Drie bewustwordingsdagen om nooit meer te vergeten. Op naar meer!

emms broederliefde ikapitein