Vaarroutes

vaarkaarten_ikapitein_boatsandbites

Delfshaven - De Schie

Locatie: Molen - de Schie
Duur: 2 uur
Afstand: 11 km

Bewonder de industrie die Rotterdam groot heeft gemaakt en bezoek Historisch Delfshaven. Historisch Delfshaven heeft zijn authentieke looks altijd weten te behouden, met de populaire korenmolen De Destilleerketel (onze opstapplaats) als belangrijk herkenningspunt.

Vanuit de Distilleerketel in Delfshaven vaar je langs het standbeeld van Piet Hein richting het Van Nellefabriek; het voornaamste industriële monument in Nederland. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend, toen het in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard.

De bijnaam van het Sparta Stadion in Spangen heeft als bijnaam ‘Het Kasteel'

'Piet Hein werd geboren op 1577 in Delfshaven'

Onderweg naar het van Nellefabriek kom je leuke bezienswaardigheden tegen zoals de wijk Spangen dat wereldwijd beroemd is onder architecten en stedenbouwkundigen. Middenin Spangen staat het oudste voetbalstadion van Nederland, het Kasteel van Sparta uit 1916. Ook de Penitentiaire Inrichting (PI) Rotterdam is een bezienswaardigheid. In 1989 is de locatie De Schie gerealiseerd, naar een ontwerp van Carel Weeber. Opvallend is het kleurige karakter van het gebouw, zowel van buiten als van binnen. De Schie is aangemerkt als ‘Bezield bezit’.

“De Van Nellefabriek in Rotterdam is het jongste werelderfgoed”

Delfshaven - Centrum

Locatie: Lombardkade
Duur: 3 uur (1 sluis)
Afstand: 17 km

 

Vanuit het Historische Delfshaven vaar je over de Schie via de Rotte richting het bruisende stadscentrum. Vaar langs de natuur de randen van de stad in. Langs de noordkant van Rotterdam kom je aan in het oude Noorden, waar je de meest diverse winkels vindt. Creatieve en bijzondere winkels gericht op mode, design, ambacht, antiek en koken, je vindt het allemaal in het kleurrijke Oude Noorden. Net zo divers zijn de winkelstraten: van de boetiekjes van de Zaagmolenkade en de Zwaanshals tot de multiculturele Zwart Janstraat. En vergeet het Noordplein niet.

 

"Het oude Noorden bruist. Dat merk je aan alles."

 

 

Varen over de Rotte, waar Rotterdam zijn naam aan dankt, brengt je verder het bruisende stadscentrum in. De Rotte kronkelt vanuit de achtertuin van Rotterdam naar het bruisende centrum van deze prachtige havenstad. De Rotte biedt met haar levendige kades en groene natuuroevers een plek waar iedereen zich thuis voelt en is een bron van plezier en ontspanning.

 

"Rotterdam dankt zijn naam aan de ‘Rotte’."

 

Via de Rotte vaar je vervolgens zo richting de Lombardkade. De Lombardkade is circa 420 meter lang en dankt zijn naam aan de verdwenen Lombardstraat. De Lombardkade loopt van de Pompenburg, de Admiraal de Ruyterweg naar de Noordmolenwef, Oppert, Stokvisbrug en de Delfsevaart, tevens eindpunt van deze vaarroute.

Delfshaven - Kralingse Plas

Locatie: Kralingse Plas
Duur: 4 uur (2 sluizen onderweg)
Afstand: 20 km

 

Vaar vanuit het Historische Delfshaven over de Schie door de historische sluisjes via het Noorderkanaal richting het prachtige Kralingen. Het Noorderkanaal wordt vandaag de dag veelal voor de pleziervaart gebruikt en vormt de noordgrens van de wijken Blijdorp, Bergpolder, Liskwartier en het Oude Noorden. Zonsondergang op de Plas is adembenemend!

 

"Kralingse Plas: de plek waar het Rotterdamse stadsleven en de natuur samenkomen."

 

 

De Kralingse Plas is een water van ongeveer 100 ha, gelegen in de Rotterdamse wijk Kralingen. Het maakte deel uit van een reeks 15 veenplassen die zich vanaf de Rotte tot aan Nieuwerkerk aan den IJssel uitstrekte. In de 19e eeuw werden deze plassen drooggelegd voor de creatie van de Prins Alexanderpolder. De voormalige Noordplas werd als enige plas gespaard. Het was namelijk de diepste van de 15 plassen. Sinds 1895 heet de voormalige Noordplas de Kralingse Plas.

Samen met het Kralingse Bos vormt het Kralingse Plas een heerlijk veelzijdig recreatiegebied midden in Rotterdam, waar je kunt varen, roeien, zeilen of zelfs surfen. De Plas wordt aan drie kanten omringd door het Kralingse Bos met aan de Noordkant een recreatiestrand. Aan de westkant staat een uitkijktoren die uitzicht biedt over de hele plas.

 

"Er is geen Rotterdammer die niet geniet van het Kralingse Bos"

 

Bezichtig tijdens het varen de Kralingse Plas molens De Lelie (1740) en De Ster (1886). Dit zijn de enige windmolens in Nederland waar nog specerijen gemalen worden. De molens zijn rijksmonumenten en eigendom van de Gemeente Rotterdam. Elke tweede zaterdag van de maand zijn de molens in bedrijf en kunnen dan bezichtigd worden met uitleg over de productie van snuif en het malen van specerijen. Ook bevinden zich rondom de plas restaurants met een schitterend uitzicht op de skyline.