Vaarroutes

vaarkaarten_ikapitein_boatsandbites

Delfshaven - De Schie

Locatie: Molen - de Schie
Duur: 2 uur
Afstand: 11 km

Bewonder de industrie die Rotterdam groot heeft gemaakt en bezoek Historisch Delfshaven. Historisch Delfshaven heeft zijn authentieke looks altijd weten te behouden, met de populaire korenmolen De Destilleerketel (onze opstapplaats) als belangrijk herkenningspunt.

Vanuit de Distilleerketel in Delfshaven vaar je langs het standbeeld van Piet Hein richting het Van Nellefabriek; het voornaamste industriële monument in Nederland. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend, toen het in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard.

De bijnaam van het Sparta Stadion in Spangen heeft als bijnaam ‘Het Kasteel'

'Piet Hein werd geboren op 1577 in Delfshaven'

Onderweg naar het van Nellefabriek kom je leuke bezienswaardigheden tegen zoals de wijk Spangen dat wereldwijd beroemd is onder architecten en stedenbouwkundigen. Middenin Spangen staat het oudste voetbalstadion van Nederland, het Kasteel van Sparta uit 1916. Ook de Penitentiaire Inrichting (PI) Rotterdam is een bezienswaardigheid. In 1989 is de locatie De Schie gerealiseerd, naar een ontwerp van Carel Weeber. Opvallend is het kleurige karakter van het gebouw, zowel van buiten als van binnen. De Schie is aangemerkt als ‘Bezield bezit’.

“De Van Nellefabriek in Rotterdam is het jongste werelderfgoed”

Delfshaven - Centrum

Locatie: Lombardkade
Duur: 3 uur (1 sluis)
Afstand: 17 km

 

Vanuit het Historische Delfshaven vaar je over de Schie via de Rotte richting het bruisende stadscentrum. Vaar langs de natuur de randen van de stad in. Langs de noordkant van Rotterdam kom je aan in het oude Noorden, waar je de meest diverse winkels vindt. Creatieve en bijzondere winkels gericht op mode, design, ambacht, antiek en koken, je vindt het allemaal in het kleurrijke Oude Noorden. Net zo divers zijn de winkelstraten: van de boetiekjes van de Zaagmolenkade en de Zwaanshals tot de multiculturele Zwart Janstraat. En vergeet het Noordplein niet.

 

"Het oude Noorden bruist. Dat merk je aan alles."

 

 

Varen over de Rotte, waar Rotterdam zijn naam aan dankt, brengt je verder het bruisende stadscentrum in. De Rotte kronkelt vanuit de achtertuin van Rotterdam naar het bruisende centrum van deze prachtige havenstad. De Rotte biedt met haar levendige kades en groene natuuroevers een plek waar iedereen zich thuis voelt en is een bron van plezier en ontspanning.

 

"Rotterdam dankt zijn naam aan de ‘Rotte’."

 

Via de Rotte vaar je vervolgens zo richting de Lombardkade. De Lombardkade is circa 420 meter lang en dankt zijn naam aan de verdwenen Lombardstraat. De Lombardkade loopt van de Pompenburg, de Admiraal de Ruyterweg naar de Noordmolenwef, Oppert, Stokvisbrug en de Delfsevaart, tevens eindpunt van deze vaarroute.

Delfshaven - Kralingse Plas

Locatie: Kralingse Plas
Duur: 4 uur (2 sluizen onderweg)
Afstand: 20 km

 

Vaar vanuit het Historische Delfshaven over de Schie door de historische sluisjes via het Noorderkanaal richting het prachtige Kralingen. Het Noorderkanaal wordt vandaag de dag veelal voor de pleziervaart gebruikt en vormt de noordgrens van de wijken Blijdorp, Bergpolder, Liskwartier en het Oude Noorden. Zonsondergang op de Plas is adembenemend!

 

"Kralingse Plas: de plek waar het Rotterdamse stadsleven en de natuur samenkomen."

 

De Kralingse Plas is een water van ongeveer 100 ha, gelegen in de Rotterdamse wijk Kralingen. Het maakte deel uit van een reeks 15 veenplassen die zich vanaf de Rotte tot aan Nieuwerkerk aan den IJssel uitstrekte. In de 19e eeuw werden deze plassen drooggelegd voor de creatie van de Prins Alexanderpolder. De voormalige Noordplas werd als enige plas gespaard. Het was namelijk de diepste van de 15 plassen. Sinds 1895 heet de voormalige Noordplas de Kralingse Plas.

Samen met het Kralingse Bos vormt het Kralingse Plas een heerlijk veelzijdig recreatiegebied midden in Rotterdam, waar je kunt varen, roeien, zeilen of zelfs surfen. De Plas wordt aan drie kanten omringd door het Kralingse Bos met aan de Noordkant een recreatiestrand. Aan de westkant staat een uitkijktoren die uitzicht biedt over de hele plas.

 

"Er is geen Rotterdammer die niet geniet van het Kralingse Bos"

 

Bezichtig tijdens het varen de Kralingse Plas molens De Lelie (1740) en De Ster (1886). Dit zijn de enige windmolens in Nederland waar nog specerijen gemalen worden. De molens zijn rijksmonumenten en eigendom van de Gemeente Rotterdam. Elke tweede zaterdag van de maand zijn de molens in bedrijf en kunnen dan bezichtigd worden met uitleg over de productie van snuif en het malen van specerijen. Ook bevinden zich rondom de plas restaurants met een schitterend uitzicht op de skyline. 

Locatie

Aelbrechtskolk 53, 3025 HB Rotterdam (Historisch Delfshaven)

Veelgestelde vragen

  • Met het Klein Vaarbewijs 1 mag je op Nederlandse wateren varen met een motorboot met een lengte van 15 tot 25 meter en vaartuigen die sneller varen dan 20 kilometer per uur. Hieronder vallen ook waterscooters en jetski's.

  • Door het behalen van het Klein Vaarbewijs 1 leer je belangrijke vaarkennis en -vaardigheden, zoals navigatie, verkeersregels en veiligheid op het water. Dit kan je helpen om veilig te varen en om eventuele problemen op het water op te lossen.

  • Het Klein Vaarbewijs 1 kan ook handig zijn als je op vakantie gaat naar een land waar je op het water wilt varen. In de meeste landen is het verplicht om een vaarbewijs te hebben en kan het Klein Vaarbewijs 1 daarvoor geaccepteerd worden.

Na het behalen van je vaarbewijs is deze net als een rijbewijs geldig voor onbepaalde tijd. Je hoeft het dus maar één keer te behalen.

Tijdens de driedaagse cursus worden de volgende vier belangrijkste en examen gerichte onderdelen behandeld:

  • Wettelijke bepalingen die van belang zijn voor de vaart op rivieren, kanalen en meren.
  • De behandeling van voortstuwingswerktuigen en veiligheidsmaatregelen.
  • De waterwegen, omstandigheden van het vaarwater en, elementaire meteorologie.
  • Het varen en manoeuvreren en de onder bijzondere omstandigheden te nemen maatregelen.

Qua moeilijkheidsgraad is het halenvan je Vaarbewijs te vergelijken met de theorie voor je rijbewijs. En met de gerichte examen cursus bij iKapitein vergroot je jouw kans op slagen aanzienlijk.

Het theorie-examen duurt 60 minuten en bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Op dit moment is het alleen nog theorie. Het CBR is wel bezig om hier ook een praktijk examen aan te koppelen op de lange termijn. Een extra reden om je vaarbewijs nu meteen te behalen.

Het regulier CBR examen kost € 46,60 en duurt 60 minuten waarbij je 40 meerkeuzevragen krijgt.

Heb je extra tijd nodig of begeleiding tijdens het CBR examen? Ook dat is mogelijk via het CBR met een extra toeslag. Lees hier meer over op: cbr.nl

Ja zeker! Je vaarbewijs is net als je rijbewijs een pasje dat wordt opgestuurd door het CBR na positief examen uitslag.

De toekenning van punten per vraag varieert van 1 tot 3 punten. Het totaal te behalen punten is 80. Je bent geslaagd als je 56 punten (70%) of meer hebt behaald.

Het klein vaarbewijs I geldt voor de vaart op rivieren, kanalen en meren. Met het klein vaarbewijs I mag ook gevaren worden op de Gouwzee.

Het klein vaarbewijs I is ook een International Certificate of Competence (ICC) inland waters.

Om je vaarbewijs te behalen moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Het meest dichtsbijzijnde CBR kantoor in de buurt van Rotterdam is momenteel het CBR Examencentrum in Barendrecht. Het adres is: Zwaalweg 1, 2991 ZC Barendrecht

Mede mogelijk gemaakt door

Aanmelden of andere vragen? ↓

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.